historia cocktaili, miary barowe, miary umowne i anglosaskie
sztuka prowadzenia baru
poznanie sprzętu barowego, narzędzi oraz akcesoriów barowych
zarys towaroznawstwa i technologii napojów alkoholowych
rodzaje techniki mieszania i sporządzania napojów mieszanych
Mixologia- zasady komponowania napojów mieszanych
zajęcia praktyczne:
sprzęt barowy, rodzaje stosowanego szkła, składniki na wyposażeniu
zapoznanie się ze sprzętem barmańskim i zasady posługiwania się
zapoznanie sie z asortymentem
drinki pasiaste
sztuka dekoracji, garnish
mixowanie cocktaili
podstawowe sposoby i techniki mixowania – warsztaty
KURS BARISTYCZNY z ELEMENTAMI LATTE ART – 20h
część teoretyczna:
historia kawy, historia ekspresów do kawy
kawowiec, gatunki kawy, rozpoznawanie ziarna
metody zbierania, obróbka ziaren, selekcja ziarna, magazynowanie
sposoby palenia, pakowanie
główni producenci
zasada 4M
rodzaje kaw przygotowywanych z espresso „ESPRESSO”
definicja
dobra mieszanka
cechy idealnego espresso
nadekstrakcja
podekstrakcja
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
obsługa i konserwacja ekspresu
napoje na bazie Espresso
Espresso Italiano
doppio
macchiato
americano
cappuccino
café latte
latte macchiato
mocha Elementy latte Art.
spienianie mleka
tworzenie podstawowych wzorów; rosseta, serce,
wzory z czekoladą
ćwiczenia
WARSZTATY SUSHI
HISTORIA SUSHI
RODZAJE I FORMY SUSHI
DODATKI
SŁOWNICZEK SUSHI
ZAPRAWA DO RYŻU
PRZYGOTOWYWANIE ROŻNYCH FORM SUSHI
Nowoczesne technologie w gastronomii z elementami kuchni molekularnej
zastosowanie nowoczesnych technologii produkcji potraw
gotowanie w niskich temperaturach
procesy żelowania, emulsyfikacji, sferyfikacji
zastosowanie ciekłego azotu
sporządzanie potraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii produkcji
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności