KURSY I SZKOLENIA

KURS BARMAŃSKI – 30 h

zajęcia teoretyczne:
  • wprowadzenie do zawodu barmana
  • sylwetka barmana
  • bar -historia powstania
  • historia cocktaili, miary barowe, miary umowne i anglosaskie
  • sztuka prowadzenia baru
  • poznanie sprzętu barowego, narzędzi  oraz akcesoriów barowych
  • zarys towaroznawstwa i technologii napojów alkoholowych                
  • rodzaje techniki mieszania i sporządzania napojów mieszanych
  • Mixologia- zasady komponowania napojów mieszanych
zajęcia praktyczne:
  • sprzęt barowy, rodzaje stosowanego szkła, składniki na wyposażeniu
  • zapoznanie się ze sprzętem barmańskim i zasady posługiwania się
  • zapoznanie sie z asortymentem
  • drinki pasiaste
  • sztuka dekoracji, garnish
  • mixowanie cocktaili
  • podstawowe sposoby i techniki mixowania – warsztaty

KURS BARISTYCZNY z ELEMENTAMI LATTE ART – 20h

część teoretyczna:
  • historia kawy, historia ekspresów do kawy
  • kawowiec, gatunki kawy, rozpoznawanie ziarna
  • metody zbierania, obróbka ziaren, selekcja ziarna, magazynowanie
  • sposoby palenia, pakowanie
  • główni producenci
  • zasada 4M
  • rodzaje kaw przygotowywanych z espresso „ESPRESSO”
  • definicja
  • dobra mieszanka
  • cechy idealnego espresso
  • nadekstrakcja
  • podekstrakcja
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
  • obsługa i konserwacja ekspresu
  • napoje na bazie Espresso
  • Espresso Italiano
  • doppio
  • macchiato
  • americano
  • cappuccino
  • café latte
  • latte macchiato
  • mocha Elementy latte Art.
  • spienianie mleka
  • tworzenie podstawowych wzorów; rosseta, serce,
  • wzory z czekoladą
  • ćwiczenia

WARSZTATY SUSHI

HISTORIA SUSHI
RODZAJE I FORMY SUSHI
DODATKI
SŁOWNICZEK SUSHI
ZAPRAWA DO RYŻU
PRZYGOTOWYWANIE ROŻNYCH FORM SUSHI
Nowoczesne technologie w gastronomii z elementami kuchni molekularnej
  • zastosowanie nowoczesnych technologii produkcji potraw
  • gotowanie w niskich temperaturach
  • procesy żelowania, emulsyfikacji, sferyfikacji
  • zastosowanie ciekłego azotu
  • sporządzanie potraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii produkcji